Vyberte stránku

Dnes je den, kdy si povíme něco o pravidlech myšlenkových map.

Už jsem za svou praxi viděla stovky různých map (i od hlav pomazaných!). Všechny byly myšleny moc dobře. Všechny se nějak větvily kolem ústředního motivu a všechny si kladly za úkol pomoci jak svému tvůrci, tak svému čtenáři.

ALE…

I přes bohulibé snahy nebylo dobrých 80 % vůbec pravými myšlenkovými mapami!

Lidé z nich špatně četli. Špatně se v nich orientovalo. Nikdo si z nich až tak moc nepamatoval. Přišly jim docela chaotické. Nebo nejasné. Nebo prostě nedostatečné, aby zaznamenali to, co mapa chtěla říct. A pak ani nechápali, proč by měli mapy číst, natož pak používat. Byl to jen jakýsi obrázek, sbírka větví a slov.

Pravda, není nutné, aby všechno lidstvo světa používalo myšlenkové mapy. Ale díky mapám si umíte sakra pomoct a neuvěřitelně rozvinout své dovednosti (o tom v jiném článku 😉). A přesto mnoha lidem prostě nefungují, tak je ani nechtějí používat.

JAK TO?

Páč jejich tvůrci prostě nedodržují pravidla, která by SKUTEČNÉ myšlenkové mapy měly dodržovat, aby pracovaly přesně tak, jak pracovat mají. Autorem těchto pravidel je pan Tony BUZAN, který myšlenkové mapy vynalezl v 60. letech. Věřte mi, JE TO OPRAVDU DŮLEŽITÉ 😉

Tak se těm pravidlům pojďme podívat pěkně na zoubek.

 

  1. ZAČNÍ UPROSTŘED

Připrav si papír, který dej vždy naležato. Uvidíš, jak lépe se rozvíjí tvé myšlenky, když se nesnažíš postavit z obrázků a slov komín.

Do středu papíru napiš a nakresli jedno hlavní téma mapy, kterého se po celou dobu práce s mapou drž. Téma musí být jedno, musí být jasné a nezaměnitelné – tzn. že označení PROJEKT A není dost jasné, zatímco „Kavárna CAT“ je dost jasné…

Nápis podlož obrázkem. Tvůj mozek si bude obrázek pamatovat lépe než kterékoliv slovo světa. Obrázek namaluj barevnými tužkami.

 

  1. 7 HLAVNÍCH VĚTVÍ

Pokud jsi někdy vytvořil/a mapu s deseti hlavními větvemi, věř mi, že chápu, proč nefungovala. Neurovědy už dávno objevily, že náš mozek dokáže pracovat s maximálně 7 otevřenými tématy tak, aby se neztrácel. Takže 7 hlavních větví, které se budou vázat k hlavnímu tématu, je maximum.

Co na hlavní větve přijde? Pomoz si otázkami: CO, KDO, KDY, KDE, PROČ, JAK…

 

  1. 1 VĚTEV = 1 BARVA

Více barev v jedné větvi = ztrácím přehled, co k čemu patří. Navíc si budeš podtémata pamatovat podle konkrétních barev mnohem lépe a podle nich si pak můžeš začít třeba značit do diáře činnosti, které se k tématům váží.  Jednoduchá vychytávka ke značnému zpřehlednění.

 

  1. 1 VĚTEV = 1 SLOVO

Každá další větvička, kterou budeš tvořit, je asociací na slovo předchozí. Rozvíjej slova stejně, jako u hlavního tématu. Nenapadá tě, jak dál? Pomoz si otázkami (co, kdo…atd.).

Pomoz si otázkou Davida Allana – Jaký bude další krok?

Pomoz si takto: je to, jako bys uvažoval/a nad tím, co všechno se dá pod tímto slovem představit V RÁMCI HLAVNÍHO TÉMATU mapy.

 

  1. POUŽÍVEJ OBRÁZKY

Pamatuj na jednu věc. Slova byla vytvořena proto, aby se věci, které jsme měli, viděli nebo zažili, mohli předat dalším generacím. Do vzniku písma by nikoho nenapadlo, že by se měl prvně naučit slova.

1 obrázek vydá za tisíc slov!!!

Takže maluj. Jako ve školce – s pomocí základních geometrických tvarů – kolečko, čtvereček, hvězdičku, trojúhelníček, tečku, nebo čárku určitě nakreslit umíš. Tak si nehrej na Van Gogha a ukaž, co v tobě je. I ty – jako tvůrce – i ten, kdo bude tvou mapu číst (pokud ji někomu ukážeš – nemusíš), si bude pamatovat 90% obrázků, ale jen 30% slov 😊

 

  1. ROZPROSTŘENÍ

Aby se ti mapy dělaly dobře a ať si dokážeš rozvrhnout dobře papír a neštve tě estetický nevzhled, pamatuj, že hlavních větví je maximálně 7. Rozděl si tedy klidně papír předem sedmi pravidelnými paprsky.

Větve dělej LEHCE ZAKROUCENÉ. Náš mozek nemá v takových věcech rád pravítka. Rovné čáry patří do geometrie, tady s nimi moc parády nenaděláš.

Slova piš vždy VODOROVNĚ a TISKACÍM PÍSMEM. Psací písmo už naše oko hodnotí jako obrázek a jejich smysl se ztrácí někde hodně hluboko. A o to nám v mapách nejde.

 

  1. POUŽÍVEJ PRVNÍ MAPY

Jedna velká pravda. Málokterá mapa se podaří napoprvé v katalogové podobě. Většinou je to tak, že první mapy jsou škaredé, nedobře rozložené, obsahují hodně slov a často se tam něco opakuje. Ale jsou pro utřídění myšlenek tím nejlepším, co může být. Takže je používej – a na všechno, na co jen jde.

Jsou pro tebe takovou přípravou, skicou a náčrtkem, kde se rozvine téma na první dobrou. Takže cokoliv tě v souvislosti s hlavním tématem napadne, napiš na papír pod některou větev.

Až budeš mapu zpracovávat do prezentovatelné a hlavně pochopitelné podoby, nejenže už bude vypadat líp, ale tvůj mozek si bude lebedit, bude si opakovat, rozvíjet a téma se bude obrovsky usazovat v paměti.

Je to jasné?

Tak jde se na to.

Mapuj a udržuj tak svět tak barevný, jak jen to jde 😊

Chcete se myšlenkové mapy (ovšem originál, žádné aliasy) naučit? Sledujte termíny kurzů, nebo napište na FB a nebo rovnou zavolejte na 604415300.

Dejte vědět ostatním!