Vyberte stránku

Kreativní diáře – ano nebo ne?

Musím se vám s něčím svěřit. Nejsem tak tvořivý (ve výtvarném smyslu) tvor, jak z fotek vypadám. V záložkách mého internetu najdete spíš stránky typu „Analytická studie vyhodnocování…bla bla bla…“ než třeba „100 zlepšováků do domácnosti“. Ale chtěla bych být. A tak se občas stane, že něčemu ve slepé naději propadnu.

A protože můj obor je plánování a organizace, a protože člověk by měl být informovaný i tam, kde není zrovna kovaný, začala jsem se ohlížet po jiných možnostech plánování, než „Excel 100x jinak“. A našla jsem! Úžasná stránka o diářích a jejich zdobeních. Při listování jsem se totálně nadchla. Mé holčičí já, jakoby dostalo adrenalinovou injekci. Objevila jsem svět fantastických zlepšováků. Stovky druhů záložek na dělení podle témat. Desítky tvarů oddělovačů, sponek, lepících stužek, samolepky typu „Mrknu a vidím“, seznamy ať se nic nezapomene, obálky, pořadače… a milióny barev. Fantazie. Můj diář o váze průměrného novorozence začal zvolna přibírat. Ovšem – mimi je nutné krmit!

Dny dostaly své značky. Témata své bravy. Týdny své záložky. Priority samolepky… Z šíře 8cm jsme volně přešli na úctyhodných 12cm. Do tašky trošku problém, ale byla jsem nadšená. Mé dívčí JÁ bylo zase živé. Naštěstí se vzrušení z nepoznaného nepřeneslo na televizní seriály, ale na papírnictví. Brala jsem útokem všechny oblíbené motivy. Jeden typ průpisky jsem si koupila dokonce v 5ti provedeních. Jedna barva! No comment… 😀

A jak jsem si tak lepila, barvila, třídila a nasávala tu okouzlující atmosféru, došlo mi, že jsem docela zapomněla, proč vlastně svůj diář mám. A že ho využívám opravdu notně! Jenže zatímco jsou na světě lidé, kterým jejich kreativita usnadní práci a orientaci, jsou i tací – jako já – kteří se v barvách ztratí jak hippiesáci v psychedelii.

Já nakonec zůstala u klasiky – svých milovaných strohých systémů, které jsem povznesla na použití 5ti zvýrazňovačů 😉 A pro vás, kteří si říkáte, jestli zdobit nebo nezdobit, mám pár tipů:

Zdobit? ANO! Protože,…

  • Barvy, nálepky, záložky – pokud jsou v uměřené míře, se postarají o absolutní přehlednost
  • Dokážete si vymazlit každý nový týden, den, úkol…
  • Nová práce = nová výzva. Dostane hned svůj rámec a příjemnou podobu
  • A je to hravé – konec nudy v plánování

 

A kdy NE?

  • Když všechny tyhle úžasné pomůcky, barvičky, obrázky a poznámky začnou skrývat hlavní důvod plánování = něco opravdu udělat, mít to dobře a včas.

Tak pro vás, kdo jste milovníky zdobení diářů – krom toho, že vám upřímně závidím – máte dobře našlápnuto. Je nádhera vás sledovat – dělám to denně. Jen neztrácejte z očí skutečné plánování.

A kdo jste jako já, sledujte tvořivce, ale nebičujte se, že vám to nejde. Váš systém, pokud funguje, je tím nej pro vás. Klidně choďte na čumendu – pro inspiraci. Je to boží J I drobnost vám totiž může hodně pomoci. Jako mě ty zvýrazňovače.

A kdo se v tom trošku plácá a neví, na kterou stranu se přiklonit, napište na info@martinabaierova.cz, nebo zavolejte. V příštích článcích si povíme zase víc…

Dejte vědět ostatním!