Vyberte stránku

Mícháte omáčku a přitom pálíte steaky?


Není projekt jako projekt (nebo akce jako akce, chcete-li). Někdy to jde jako po másle, někdy to spíš připomíná pohádku o tom, jak pejsek s kočičkou vařili dort. A že ho nechtěli šidit. Vůbec v ničem.

Příprava jakéhokoliv projektu se trošku podobá zahradní grilovačce. Když takovou naplánujeme a připravujeme, naprosto logicky chceme, aby to byl skvělý večírek. Super jídlo, pití, zábava a hlavně lidi. Co je však vrcholně důležité, je neztratit se ve víru příprav. Snad vám k tomu pomůže těchto několik tipů, jak na to.

  1. Ujistěte se, že přesně VÍTE, JAKOU AKCI připravujete.

Na grilovačku můžete pozvat kohokoliv. Ale sepětí vaší osmdesátileté babičky, velmi prostořekého kamaráda a partnerovy sestry – intelektuálky takřka beze smyslu pro humor, bude nešťastné. Buď udělejte sešlost pro rodinu, mejdan, nebo tematický večer nad knihou. Vždy jen jedno z toho. Žádné alternativy ani kombinace.

  1. Pečlivě vyberte termín a místo konání

Omyly typu koupání v průtrži mračen a vichřici nebo velké rodinné oslavy narozenin v termínu bratrovy svatby jsou předem odsouzeny k propadu. Den konání bude potřeba rozhodně trošku prodiskutovat. Rozmyslete si také to, kolik lidí pozvete, aby vám zahrádka za bytovkama stačila. Od srdce pějící partu nepozvete do Alcronu, kde zcela jistě nebudou pochopeni. Obchodní jednání se také vždycky nehodí k cachtání se v potoce, pokud jednáte s managery kvality o podmínkách exportu za oceán.

  1. Pozvěte své hosty

Toto jsme už trošku nakousli. Zamyslete se, JEŠTĚ NEŽ je pozvete. Nejlépe nahlas. Sepište si je pěkně na papír. A zvažte, proč jsou to právě oni, kdo by neměli na vaší grilovačce chybět. Jestli hraje roli fakt, že jejich neopakovatelný humor pozvedne každou společnost, nebo jsou přesně oni těmi milovníky prorostlých steaků nebo jsou to tak blízcí přátelé, že bez nich je akce neúplná. Každý host by měl mít s akcí společného víc než jen lásku k červenému vínu. Zvěte s rozmyslem a zvěte včas. Pak se nebudete muset stydět, že jste na někoho zapomněli. Den dva předem už sice nebudete ze zvacích telefonátů tak nervózní, ale dost pravděpodobně narazíte.

  1. Přituhuje. Kupte Kvalitní maso!

Důležitý krok. Chystáte přece grilovačku steaků. Takže: nevařte guláš, nekupujte točený ani nemíchejte pomazánky. Pro gurmány se bude hodit jedině odleželé hovězí. Jde o gró celé akce. Kvalitní maso (= smysl akce = jen jeden! = ani dva, ani tři. Jen JEDEN!). Všichni hosté kvůli němu přišli a všichni hosté jej ocení. Nesmíte míchat páté přes deváté. Pořádáte grilovačku. Nikoliv hody. Pokud slíbíte steak, dodejte steak!

  1. Připravte omáčku na steaky

Opět – žádné hody! Jen omáčku ke steaku. Ne ke knedlíku, samozřejmě. Vaše kulinářské umění hosté ocení na přípravě exkluzívního masa, ne na deseti druzích omáček. Často se totiž soustředíme na splnění chutí všech zúčastněných, že mícháme a vymýšlíme omáčky a maso se nám při tom dost nechutně pálí na grilu. Nakonec se nedá ani sníst. Takže otázka na tělo: přináší „omáčkování“ opravdu své plody? Nebo se smyslem akce stává omáčka a na steaky jsme tak trošku pozapomněli?

  1. Dodržujte pitný režim

Zalít kvalitním pivem nebo vínem (nebo studánkovou neperlivou) se má každý hezký večer (i nehezký… ten dvojnásobně). Lehce povolí sešněrování, shodí se masky, pikantnosti vylezou na povrch a vy se o své akci i o svých hostech dozvíte více, než jste čekali (často i víc, než jste chtěli). Proto pijte a konverzujte! Sami budete překvapení, co všechno se vám (ne)povedlo.

  1. S hosty se včas rozlučte

Poslat návštěvníky v pravý čas do peřin je dobrý tah. Podmínkou je, že vědí, že se (předem daný) program večera naplnil a další steaky se už rozpalovat nebudou. Celkem přirozeně dopijí svou skleničku a odéběřou se na lože. Tím pádem se nestane, že unavení a zklamaní táhnete partu nad ránem v nezapomenutelném stavu domů. Dejte své akci jasné meze a nepřekračujte je. Toto je totiž velmi tenký led vašeho hostitelského renomé.

  1. Tak jak bylo?

Poděkování, že přátelé došli, je samozřejmostí. I vy samotní byste si připadali dost divně, kdybyste přišli a odešli jak z chléva. Beze slova, bez poznámky, bez reakce a konec. Sdílení zážitků (i těch pikantnějších) a zhodnocení večírku je absolutním základním stavebním kamenem pro všechny budoucí akce. Tady se kopou základy. Proto buďte pečliví.

Pokud poctivě naplánujete všech 8 bodů, máte vyhráno. Vaše plány nesmí postrádat selskou logiku a musí jednoznačně dávat smysl. A pokud chystáte svou „grilovačku“ a už teď máte hlavu jak stodolu, zachovejte klid. Zavolejte na 604415300 nebo napište nainfo@martinabaierova.cz

Poradíme si s tím J

Dejte vědět ostatním!