Vyberte stránku

 

Nejspíš se vám to stává taky. Potřebujete něco poměrně důležitého vyřídit. Dáte si schůzku s kompetentní osobou. Neformální úvod je ale natolik příjemný, že se lehce protáhne. A promíchá se se spoustou nových témat a podnětů. Takže když po hodině krásného povídání váš protějšek poděkuje za fajn kafe, zvedne se ze židle a má se k odchodu, zůstane z rozhovoru sice super rozpoložení, ale velmi vtíravý pocit, že jste se vlastně vůbec nedostali k důvodu setkání. Možná vám problém začne docházet už v průběhu schůzky. Jak vyskočit z rozjetého vlaku?

6 tipů, jak neztratit nit 🙂

  • Štěstí přeje připraveným. Už při zápisu termínu schůzky si do diáře, nebo do poznámkového bloku poznačte, krom data, času a místa setkání, kolik dáte svému jazyku času na přátelské řeči, abyste neskončili u sbírání hub v podkrkonoší. Bez ohledu na to, kolik máte času na celé setkání.
  • Rozpracujte si téma – toto je nejdůležitější berlička celého jednání. Co přesně vlastně potřebujete vědět? Pokud stačí jen odpověď ano/ne, raději zavolejte nebo si dejte 2 minuty v kanceláři. Váš čas i čas vašeho protějšku je drahý. Takže: co přesně potřebujeme projednat, proč, na jakou příležitost? Napište si minimálně 5 doplňujících otázek, všechny úhledně pod sebe a nechejte dost velký prostor na odpovědi. Důležité je, NUTNĚ si všechno sepsat předem. Raději dejte 10 minut přípravě nad poznámkovým blokem, než promarnit hodinu žvatláním o ničem.
  • Rozdělte si čas setkání, jako dělenou stravu ještě před hodinou H. Máte na to 10 minut? Hodinku? Celý půlden? Není problém se ztratit ani v minutě.
    K2_Mate tendence se zakecat
    • https://www.facebook.com/martinabaierova.planovani/
    • https://twitter.com/MartinaBaierov
    • https://www.linkedin.com/in/martinabaierova/
  • Dejte si tak 10 – 15 % na předtančení. Rozumějte tím prolomení ledů, krátkou seznamku nebo zhodnocení situace od posledního setkání (znáte-li se a vídáte-li se osobně). Z hodinového jednání neukrajujte víc jak deset minut! Ani pokud jste diskuzi na téma nových modelů sekaček rozvinuli jakkoliv daleko. Kvůli těmto tady nesedíte
  • Pak v několika větách seznamte partnera diskuze s tématem. Nezacházejte do zbytečných detailů. Buďte opravdu přímí. Otázka „Kolik je hodin“ je dotazem na čas. Ne na typ hodinek!
  • Pokud se opisným detailům nevyhnete, tak jejich vyřčení směřujte k rozuzlení a k jádru celého setkání – proč jste se vlastně sešli. V tuto chvíli udeřte svými perfektně připravenými otázkami. Jasně, stručně, prakticky, k věci.
  • Důležitý bod – neodcházejte z bojiště, dokud nemáte odpovědi na všechny otázky a dokud je nemáte zapsány. Je lepší vypadat jako školák, který si čte z lístečku, než za pár hodin volat s otázkou: „A máte sklep?“
  • Nakonec si shrňte, že máte všechno. Podtrhněte, ujistěte se, že jste dobře pochopili (vyhnete se vlastní interpretaci Písma), zopakujte závěr (pro ten jste si přišli, s tím musíte odejít), poděkujte a pokud si nemůžete pomoct, je čas dokončit diskuzi o sekačkách 😉

Suma sumárum: Příprava, soupis, příchod, předtančení, interview, shrnutí, díky a odchod.  Kvůli parádnímu pokecu si zajděte na jedno nebo si dejte společnou chatu. Tady jde o čas a o peníze. Pokud svádíte boj i s použitím tohoto návodu, zavolejte nebo napište. O zakecávání vím svoje. Když bude těžko na improvizovaném cvičišti, bude lehko i na reálném bojišti.

Dejte vědět ostatním!