Vyberte stránku

3 tipy pro úspěšné plánování

Pořád nám chybí čas. Plány nevycházejí. Lámeme si s tím hlavu denně. A přitom vlastně sami víme proč… Žijeme více životy lidí kolem nás, než ten vlastní. Naše péče a starostlivost často přesahuje nejen naše vlastní hlavy, ale i hranice rodného okresu. A divíme se, proč nám žádný diář nebo plán není dost dobrý… Náš svět je ve své podstatě dost velký. Je v něm spousta lidí, práce, starostí, zájmů, ale i potíží a křivd. A ztratit se v tom všem jako v lese, je hračka. Kór v těch křivdách – to bývá náš oblíbený terén. A takto si vlastně nabalujeme starosti a úkoly. Mícháme v kotli svoje věci a ještě věci všech ostatních bytostí.

Jenže najednou toho máme tolik, že nám z toho chce prasknout naše cenná spasitelská hlava. A přesně v tuto chvíli začneme hrát rošádu se všemi našimi plány a poznámkami. Toto sem, to tady, to později, to odložíme, to až tak nehoří a u tohohle ještě uvidíme… Přitom jsme tak ostražití! Pořád bedlivě sledujeme své okolí, přirovnáváme, porovnáváme, vymezujeme si své místo na slunci, víme celkem dobře, co mají rádi naši blízcí, kolegové, nadřízení… Taky co dělají, jak se chovají a jak špatné nebo správné to je. Víme to mnohdy MNOHEM líp než oni sami. A dokážeme na to téma polemizovat celé hodiny.

Ale pozor!! Po celou dobu nám uniká jedna podstatná drobnost – co vlastně JÁ?                   Uvědomme si jednu chladnou pravdu: „Nejdůležitějším člověkem na světě jsme MY!“ – jakože každý JÁ sám sobě si!

Za své výsledky jsme totiž zodpovědní jen my sami. Nikdo se nás pak neptá, kdo co mohl případně zavinit, kdyby se našly mouchy. Takže pro plánování funguje zcela jednoduchá matematika. Dobře odvedené práci předchází dobrý plán. Můj plán! A ať dobře plánuji, musím mít jasno JÁ za sebe.

Plánování je klíčové a smysl mu musíme dát jen my sami. A plánování rozhodně nesmí vypadat, jako když pejsek a kočička vařili dort. Nemůžete si přece říct, že jedete do Říma a tak trošku i na Kamčatku a ještě maličko zůstanete doma. Páč přesně tohle se k nám prý hodí a taky se nám to takhle docela  líbí – viděli jsme to třeba v televizi. Tohle uskutečnit se nám může podařit pouze s nějakou dost silně medikovanou psychickou chorobou.

Jednoduše: MŮJ ŽIVOT = MŮJ ČAS (nikoho jiného!!!) = MŮJ PLÁN. A od něj se odvíjí MÉ VÝSLEDKY.

Když si zaplácáme diáře jen tím, co po nás chtějí druzí – kam se vytratil smysl? Odpusťme si to snad jen do

určité míry v práci. Podtrženo sečteno – je toho tak moc, že to všechno nestíháme. Málokdy totiž třeba u nového či „neladícího“ úkolu dobře odhadneme, kolik nám zabere času.A to pak klidně slíbíme postavit dům do týdne – to je přece v klidu, že? Hlavně že to vypadá na fakt boží barák! Nakonec to nikdy nestihneme a naše snažení ani nenese žádné výsledky.  Na dobře splněný úkol potřebujeme svůj čas! Žádné plané sliby – sobě, ani okolí. Nejsme Ježíš a schizofrenie se léčí! JÁ je jen jedno.

Takže tady máme 3 tipy, jak plánovat svůj čas:

  1. Plánujme za sebe a PRO SEBE
  2. Plánujme, co NÁM doopravdy ladí
  3. Plánujme JEDNODUŠE – přehledně

Se svou kůží na trh si totiž jdeme sami. Nikdo za nás naše složenky platit nebude. Takže pokud chcete mít všechno včas, jste to vy, kdo to musí udělat nebo odmítnout. Máte to složitější? Tak napište, nebo zavolejte 

🙂
  • https://www.facebook.com/martinabaierova.planovani/
  • https://twitter.com/MartinaBaierov
  • https://www.linkedin.com/in/martinabaierova/

Dejte vědět ostatním!